Kåldolmar

Ingredienserna är beräknade för ca 15 kåldolmar. Fördubbla mängden för 30 kåldolmar. 600g kött ger ca 18 kåldolmar, vilket lämpligt fyller en normal ugnsplåt.

  • 1 stort kålhuvud
  • 1,5 dl grötris
  • 250 g malet griskött
  • 250 g malet nötkött
  • 2 msk smält smör
  • 0,5 dl skorpmjöl
  • 1 dl vatten
  • kokspad av kålen
  • 1,5 dl grädde
  •  2,5 tsk salt
  •  1 tsk vitpeppar
  •  sirap & smält smör att pensla med
  • 0,5 dl grädde till sås

Koka 1,5dl ris i saltat vatten (eller köttbuljong). Låt rinna av och svalna i duschlag. Gröp ur stammen från kålhuvudet och koka kålen i saltat vatten tills bladen lossnar. Lyft ur bladen efter hand. Skär bort den grövsta delen av stammen från bladen. Blanda ner de övriga ingredienserna i riset. Smaka av med salt och vitpeppar. Rulla kåldolmar och placera dem på en smord plåt. Pensla med smält smör och ringla över sirap. Strö över några korn salt. Stek en dryg halvtimme i ugn på 175-200 grader tills kåldolmarna börjar få färg. Vänd om kåldolmarna och stek ytterligare en dryg halvtimme. Sänk värmen något om kåldolmarna börjar få för mycket färg. Häll ur stekskyn i en kastrull. Vispa i grädden, red såsen och smaka av.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *