Ingredienserna beräknade för 1 stor köttfärslimpa (6-8 portioner). Fungerar lika bra som smet för köttbullar.
- 400 g stekmalet nötkött
- 400 g malet gris- och nötkött
- 2 ägg
- 1-2 dl bröd
- 2 dl lättgrädde eller mjölk
- 1 lök
- 1/2 – 1 msk salt
- 1/2 – 1 tsk vitpeppar
- 1 uppvispat ägg till pensling
Värm ugnen till 250 grader. Blöt upp brödet ordentligt i vätskan och blanda sen i ägg. Tillsätt alla övriga ingredienser och arbeta smeten smidig. Smörj en ugnsfast form och forma färsen. Pensla färsen med det uppvispade ägget och ställ in den i ugnen. Sänk värmen till 225 grader då ytan fått fin färg. Färsen steks färdig på ca en timme. Ös färsen under stekningen med fettet i formen. Täck ytan med folie om färsen börjar få för mycket färg. Gör brunsås på stekskyn. Går bra att variera på olika sätt, t.ex:
- Använd olika kryddor, örter och eventuellt vitlök.
- Gör en fyllning på svamp eller grönsaker. Bred i så fall ut ungefär halva färssmeten som botten. Lägg på fyllningen och täck med resten av smeten.
- Strimla ned ett paket bacon och bryn det i stekpanna. Blanda de brynta baconstrimlorna i färssmeten eller använd som fyllning.
- Blanda ned smulad fetaost i smeten.