Köttfärslimpa & köttbullar

Ingredienserna beräknade för 1 stor köttfärslimpa (6-8 portioner). Fungerar lika bra som smet för köttbullar.

  • 400 g stekmalet nötkött
  • 400 g malet gris- och nötkött
  • 2 ägg
  • 1-2 dl bröd
  • 2 dl lättgrädde eller mjölk
  • 1 lök
  • 1/2 – 1 msk salt
  • 1/2 – 1 tsk vitpeppar
  • 1 uppvispat ägg till pensling

Värm ugnen till 250 grader. Blöt upp brödet ordentligt i vätskan och blanda sen i ägg. Tillsätt alla övriga ingredienser och arbeta smeten smidig. Smörj en ugnsfast form och forma färsen. Pensla färsen med det uppvispade ägget och ställ in den i ugnen. Sänk värmen till 225 grader då ytan fått fin färg. Färsen steks färdig på ca en timme. Ös färsen under stekningen med fettet i formen. Täck ytan med folie om färsen börjar få för mycket färg. Gör brunsås på stekskyn. Går bra att variera på olika sätt, t.ex:

  • Använd olika kryddor, örter och eventuellt vitlök.
  • Gör en fyllning på svamp eller grönsaker. Bred i så fall ut ungefär halva färssmeten som botten. Lägg på fyllningen och täck med resten av smeten.
  • Strimla ned ett paket bacon och bryn det i stekpanna. Blanda de brynta baconstrimlorna i färssmeten eller använd som fyllning.
  • Blanda ned smulad fetaost i smeten.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *