Kall sås till kyckling mm.

Jättegod salsa. Passar utmärkt till t.ex. grillad kyckling.

Röd chili
Koriander
Bladpersilja
Schalottenlök
Vitlök
Limesaft
Olivolja
Salt & svartpeppar

Finhacka. Rör ner limesaft och olivolja. Smaka av med salt och svartpeppar.

Hjortstek

  • 1kg hörnstek av hjort
  • 1 dl oblandad svartvinbärssaft
  • 2 dl soija
  • 3 dl vatten
  • 10 vitpeppar
  • 2 buljongtärningar (alternativt ersätts vätskan och buljongtärningarna med färdig buljong etc)
  • 2 tsk timjan

Allt blandas ihop och kokas upp. Lägg i köttet och låt koka 45-60min. Vänd steken och koka ytterligare 45-60min. Tiden är givetvis riktgivande. Gör sås på grädde och en del av buljongen som köttet kokat i. Börja med grädde i kastrullen och tillsätt av kokbuljongen enligt egen smak (om salt tidigare är tillsatt i buljongen blir det annars lätt för saltigt).

Fisksås

  • Fräs lök (gul-,  purjo- eller schalottenlök)
  • Tillsätt fiskbuljong, grädde, vitt vin och vitvinsvinäger
  • Koka ihop
  • Avred vid behov med maizena
  • Krydda ev med salt och vitpeppar