Pasta mm.

Moni kastike saa sielunsa, kun sillikala sulaa soosiin. Verraton kalasäilyke sardelli maustaa nämä neljä välimerellistä ruokaklassikkoa.

Suolainen sardelli, hapokas sitruuna ja rasvainen oliiviöljy imeytyvät nauhapastaan eli tagliatelleen. Tämä välimerellinen ruokaklassikko on todellista pikaruokaa, sillä se valmistuu alle kymmenessä minuutissa. Säilötyt sardellit ovat suolaisia, joten ruuan maustamiseen ei välttämättä tarvitse käyttää enää suolaa.
Maukas oliivitahna eli tapenade saa syvämakua sardellista. Koristele alkupala parmesaanilla ja tuoreyrteillä.
Ilotytön pastassa maistuvat maukkaasti tomaatti, oliivi, kapris ja sardelli.

SUOLAINEN SARDELLI, HAPOKAS SITRUUNA JA RASVAINEN OLIIVIÖLJY IMEYTYVÄT NAUHAPASTAAN ELI TAGLIATELLEEN. TÄMÄ VÄLIMERELLINEN RUOKAKLASSIKKO ON TODELLISTA PIKARUOKAA, SILLÄ SE VALMISTUU ALLE KYMMENESSÄ MINUUTISSA. SÄILÖTYT SARDELLIT OVAT SUOLAISIA, JOTEN RUUAN MAUSTAMISEEN EI VÄLTTÄMÄTTÄ TARVITSE KÄYTTÄÄ ENÄÄ SUOLAA.

K un ensi kerralla satut säilykehyllylle, etsi käsiisi värikäs metallirasia, jossa lukee anchovies , anchoas, anchois tai acciughe . Kyse on suomalaisittain – ei suinkaan anjoviksesta, vaan – sardellista. Tämä Välimerellä tärkeä pikkukala suorastaan sulaa valmistuksen aikana ja levittää kastikkeisiin merellistä syvämakua.

Muista, että säilötyt sardellit ovat jo itsessään suolaisia. Lisäksi niitä käytetään usein ruoissa, joissa on muitakin suolaisia raaka-aineita kuten oliiveja, kapriksia tai parmesaanijuustoa. Sen vuoksi kannattaa olla tarkkana ja maistella lopputulosta ennen suolan lisäämistä ruokaan. Usein pärjää kokonaan ilman.

Kokosimme aukeamalle neljä välimerellistä klassikkoruokaa, joissa sardelli on olennainen ainesosa.

Sardelli-sitruunapasta valmistuu alle kymmenessä minuutissa ja maistuu kirpeänsuolaiselle.

Pasta alla puttanesca eli ilotytön pasta hautuu sekin valmiiksi alle vartissa.

Caesarsalaatin voi koota vaihtelun vuoksi kulhon sijaan suoraan romainesalaatin lehtien sisälle ja syödä käsin. Sardelli tuo aidon ja omaleimaisen maun myös oliivitahnaan eli tapenadeen, jota Välimeren maissa nautitaan alkupalana vaalean leivän päällä.

Sardelli-
sitruunapasta
 

Kastike 

1 sipuli 

3–4 valkosipulin kynttä 

1 chilipalko 

1 luomusitruuna 

12 sardellifilettä 

½ dl oliiviöljyä 

mustapippuria 

ripaus suolaa 

200 g tagliatellea 

½ dl parmesaaniraastetta 

lehtipersiljaa 

ruohosipulia 

Kuori ja hienonna sipulit. Poista chilistä siemenet ja hienonna palko pieneksi. Raasta luomusitruunan kuori ja purista mehu.

Kuullota sipuleita, chiliä ja sardellifileitä hetki öljyssä, kunnes sardellit ovat sulaneet kastikkeeseen. Mausta pippurilla sekä ripauksella suolaa. Lisää sitruunankuoriraaste sekä -mehu.

Keitä tagliatelle kypsäksi, tähän menee vain pari minuuttia. Raasta sillä aikaa parmesaani ja hienonna yrtit.

Valuta pasta. Sekoita kastike pastan joukkoon. Lisää joukkoon parmesaani sekä yrttisilppu.

Pasta alla
puttanesca
 

1 sipuli 

3–4 valkosipulinkynttä 

½ chilipalko 

1 rkl oliiviöljyä 

1 dl kalamataoliiveja 

2 rkl kapriksia 

6–8 sardellifilettä 

1 tlk tomaatteja 

½ dl tuoretta timjamia 

mustapippuria 

250 g fusillipastaa 

1 dl kirsikkatomaatteja 

1 dl parmesaaniraastetta 

½ dl tuoretta basilikaa 

Kuori ja hienonna sipuli ja valkosipuli. Poista chilistä siemenet ja hienonna puolikas palko pieneksi. Kuullota sipuleita pannulla oliiviöljyssä. Lisää chili sekä valutetut oliivit, kaprikset sekä sardellifileet. Hauduta hetki ja lisää tölkkitomaatit. Anna hautua hiljakseen noin 10 minuuttia välillä sekoitellen. Lisää loppuvaiheessa timjami ja mustapippuri.

Keitä sillä aikaa fusillipasta suolavedessä lähes kypsäksi. Puolita kirsikkatomaatit, raasta parmesaani ja hienonna basilika.

Sekoita kastike pastaan ja lisää päälle tuoreet tomaatit, parmesaani ja basilika. Tarjoile lämpimänä.

Vinkki: Jos olet fetan ystävä, lisää tomaattikastikkeeseen haudutuksen loppusuoralla muutama ruokalusikal-
linen fetajuustoa. Se tuo kastikkeeseen suolaista kermaisuutta.

Sardelli-
oliivitahna
 

1 valkosipulinkynsi 

2 dl kalamataoliiveja 

2 sardelliifilettä 

1 tl kapriksia 

½ dl oliiviöljyä 

mustapippuria 

(suolaa) 

tarjoiluun leipää ja parmesaanijuustoa 

Hienonna valkosipuli ja poista oliiveista kivet. Laita kaikki ainekset korkealaitaiseen astiaan ja sekoita sauvasekoittimella tahnaksi. Maista. Mausta pippurilla ja tarvittaessa ripauksella suolaa.

Sivele tahnaa leipäviipaleen päälle ja koristele parmesaanilastulla.

Käsin syötävä
caesarsalaatti
 

Krutongit 

2 leipäviipaletta 

1 rkl oliiviöljyä 

1 rkl voita 

Kastike 

1 kananmunan keltuainen 

2 tl dijon-sinappia 

1 dl parmesaanijuustoraastetta 

3 anjovis- tai sardellifilettä 

2 rkl sitruunan mehua 

2 dl rypsiöljyä 

mustapippuria 

(suolaa) 

pieni pala kurkkua 

parmesaanilastuja 

lehtipersiljaa 

1 ruukku romainesalaattia 

ruohosipulin varsia 

Valmista ensin krutongit. Viipaloi leipä ja leikkaa pieniksi kuutioiksi. Sulata voi pannulla, lisää oliiviöljy. Paahda leipäkuutioita öljy-voiseoksessa, kunnes ne ovat rapeita ja kauniin ruskeita.

Tee seuraavaksi kastike. Erottele keltuainen valkuaisesta. Laita keltuainen, sinappi, juustoraaste, anjovisfileet sekä sitruunamehu korkealaitaiseen astiaan. Surauta sauvasekoittimella sekaisin. Lisää vähitellen rypsiöljy koko ajan sauvasekoittimella sekoittaen, kunnes koostumus on tasaisen kuohkeaa. Mausta pippurilla. Maista. Lisää tarvittaessa ripaus suolaa.

Leikkaa kurkusta ja parmesaanista ohuita siivuja. Hienonna persilja.

Irrota salaatista kolme lehteä ja laita ne eteesi limittäin. Annostele niiden päälle kurkku- ja parmesaanisiivuja, leipäkrutonkeja, persiljasilppua sekä hieman kastiketta. Käännä salaatinlehdet kimpuksi ja sido alaosastaan kiinni pitkällä ruohosipulinvarrella.

Kall sås till kyckling mm.

Jättegod salsa. Passar utmärkt till t.ex. grillad kyckling.

Röd chili
Koriander
Bladpersilja
Schalottenlök
Vitlök
Limesaft
Olivolja
Salt & svartpeppar

Finhacka. Rör ner limesaft och olivolja. Smaka av med salt och svartpeppar.

Hjortstek

  • 1kg hörnstek av hjort
  • 1 dl oblandad svartvinbärssaft
  • 2 dl soija
  • 3 dl vatten
  • 10 vitpeppar
  • 2 buljongtärningar (alternativt ersätts vätskan och buljongtärningarna med färdig buljong etc)
  • 2 tsk timjan

Allt blandas ihop och kokas upp. Lägg i köttet och låt koka 45-60min. Vänd steken och koka ytterligare 45-60min. Tiden är givetvis riktgivande. Gör sås på grädde och en del av buljongen som köttet kokat i. Börja med grädde i kastrullen och tillsätt av kokbuljongen enligt egen smak (om salt tidigare är tillsatt i buljongen blir det annars lätt för saltigt).