Rullsylta

1,5 kg benfri grissida
1,5 msk grovt havssalt
1 tsk nymald kryddpeppar

Fläk upp fläsket i mitten, lämna ca 1/4 oskuret och vik upp. Lägg svålen nedåt och krydda jämnt. Rulla ihop så att svålen kommer ytterst och bind upp med stekgarn.

Tillred t.ex. i 68 graders vattenbad i ca 30 timmar. 27 timmar funkar också bra. Kyl ner så fort som möjligt.

Oskarinleipä

2 annosta

2 (250 g) naudan lehtipihviä ulkofileestä

Kastike:

½ dl kuivaa valkoviiniä

1 rkl valkoviinietikkaa

3 kananmunan keltuaista

100 g voita

2½ rkl tomaattipyreetä

1 tl sitruunamehua

1 tl kuivattua rakuunaa

½ tl suolaa

¼ tl mustapippuria

¼ tl sokeria

1 rkl persiljasilppua

Lisäksi:

3 rkl voita

¼ tl suolaa

¼ tl mustapippuria

2 viipaletta maalaisleipää

1 prk (330g/205 g, 6 kpl) valkoista tankoparsaa (säilyke)

noin 16 katkaravunpyrstöä

Nosta lihat huoneenlämpöön.

Valmista kastike vesihauteessa tai pinnoitetussa kattilassa. Kuumenna kattilassa viini ja etikka. Lisää joukkoon keltuaiset koko ajan hyvin sekoittaen. Kuumenna koko ajan sekoittaen, kastike ei saa missään vaiheessa kiehua.

Kun seos alkaa kuohkeutua ja paksuuntua, nosta kattila sivuun ja vatkaa joukkoon pehmeä voi pieninä nokareina. Kun kastike on tasaista, lisää tomaattipyree, tilkka sitruunamehua ja mausteet. Viimeistele kastike persiljasilpulla.

Kuumenna pieni määrä voita pannulla ja paista siinä pihvit molemmin puolin. Mausta lihat ja pidä ne lämpimänä. Paista pannussa leivät rapeiksi lopussa voissa tai paahda ne paahtimessa.

Kokoa leivät lämmitetyille lautasille. Nosta pihvit leipien päälle ja valuta päälle kastiketta. Asettele parsat ja katkaravut päällimmäiseksi. Tarjoa oskarinleivät heti lämpimänä.

Metsästäjänleipä

2 annosta

Sienikastike:

1½ dl esikäsiteltyjä kantarelleja (pakaste tai säilyke)

½ sipulia

1 rkl voita

1 rkl vehnäjauhoja

¼ tl suolaa

¼ tl mustapippuria

1 prk (2 dl) kermaa

Lisäksi:

2 viipaletta pekonia

2 (noin 250 g) porsaan lehtipihviä

ulkofileestä

¼ tl suolaa

¼ tl mustapippuria

2 viipaletta maalaisleipää

1 rkl voita

Koristeluun:

kevätsipulia silputtuna

Hienonna sienet. Kuori ja silppua sipuli.

Kuumenna pannulla voi ja ruskista siinä kevyesti sienet ja sipulisilppu. Ripottele vehnäjauhot sieniseokseen ja kaada joukkoon kerma. Sekoita ja hauduta viitisen minuuttia. Mausta suolalla ja pippurilla. Tarkista maku.

Paista pekonit pannulla rapeiksi ja siirrä ne talouspaperin päälle valumaan. Ruskista pannulla ohueksi nuijitut porsaan lehtipihvit molemmin puolin. Mausta pihvit, nosta ne sivuun ja pidä ne lämpiminä.

Lisää pannuun voita ja paista siinä leipäviipaleet rapeiksi. Vaihtoehtoisesti voit paahtaa leivät paahtimessa.

Kokoa metsästäjänleivät lämmitetyille lautasille. Nosta leipäviipaleiden päälle pihvit ja pekonit. Jaa sienikastike tasaisesti lihojen päälle. Koristele kevätsipulilla. Tarjoa leivät läm-
pimänä.

Kappelileipä

2 annosta

300 g lohifileetä

3 rkl voita

¼ tl suolaa

¼ tl valkopippuria

1 tl sitruunamehua

2 kananmunaa

2 ruisleipäviipaletta

muutama salaatinlehti

Lisäksi:

1 tl kapriksia

2 rkl majoneesia

1 rkl tilliä silputtuna

Pyyhkäise kalan pinta talouspaperilla. Leikkaa fileestä 2 perhospihviä siten, että leikkaat noin sentin viipaleen nahkaan asti ja viereisen viipaleen loppuun asti. Avaa näin syntynyt leike kirjan tapaan.

Kuumenna pannulla pieni määrä voita ja paista siinä lohiperhoset molemmin puolin. Mausta kalat ja purista päälle sitruunamehua. Nosta kalat syrjään ja paista pannulla lopussa voissa munat ja lopuksi leivät.

Kokoa kappelileivät lämmitetyille lautasille. Asettele leipien päälle salaatinlehdet, kalat ja päällimmäiseksi munat. Rouhi pintaan vielä hiukan suolaa ja pippuria. Koristele muutamalla kapriksella.

Tarjoa kappelileivät lämpimänä tillillä maustetun majoneesin kanssa.

Oopperaleipä

2 annosta

1 sipuli

300 g naudan jauhelihaa

½–¾ tl suolaa

½ tl mustapippuria

2–3 rkl voita

2 kananmunaa

2 hiivaleipäviipaletta

muutama salaatinlehti

½ punasipulia renkaina

Kuori ja hienonna sipuli. Vaivaa jauhelihaan sipulisilppu ja mausteet. Voit halutessasi kuullottaa sipulin pannussa voissa.

Muotoile taikinasta kaksi jauhelihapihviä. Kuumenna pannussa puolet voista ja paista pihvit molemmin puolin ruskeiksi.

Paista munat mieluisalla tavalla – joko molemmin puolin tai vain toiselta puolelta.

Pidä pihvit ja munat lämpiminä. Paista lopuksi pannulla leivät rapeiksi lopussa voissa tai paahda ne paahtimessa. Kokoa leivät lämmitetyille lautasille.

Asettele leipäviipaleille salaattia, sitten jauhelihapihvit, munat ja sipulirenkaat. Koristele halutessasi persiljalla.

Tarjoa oopperaleivät lämpimänä.

Pasta mm.

Moni kastike saa sielunsa, kun sillikala sulaa soosiin. Verraton kalasäilyke sardelli maustaa nämä neljä välimerellistä ruokaklassikkoa.

Suolainen sardelli, hapokas sitruuna ja rasvainen oliiviöljy imeytyvät nauhapastaan eli tagliatelleen. Tämä välimerellinen ruokaklassikko on todellista pikaruokaa, sillä se valmistuu alle kymmenessä minuutissa. Säilötyt sardellit ovat suolaisia, joten ruuan maustamiseen ei välttämättä tarvitse käyttää enää suolaa.
Maukas oliivitahna eli tapenade saa syvämakua sardellista. Koristele alkupala parmesaanilla ja tuoreyrteillä.
Ilotytön pastassa maistuvat maukkaasti tomaatti, oliivi, kapris ja sardelli.

SUOLAINEN SARDELLI, HAPOKAS SITRUUNA JA RASVAINEN OLIIVIÖLJY IMEYTYVÄT NAUHAPASTAAN ELI TAGLIATELLEEN. TÄMÄ VÄLIMERELLINEN RUOKAKLASSIKKO ON TODELLISTA PIKARUOKAA, SILLÄ SE VALMISTUU ALLE KYMMENESSÄ MINUUTISSA. SÄILÖTYT SARDELLIT OVAT SUOLAISIA, JOTEN RUUAN MAUSTAMISEEN EI VÄLTTÄMÄTTÄ TARVITSE KÄYTTÄÄ ENÄÄ SUOLAA.

K un ensi kerralla satut säilykehyllylle, etsi käsiisi värikäs metallirasia, jossa lukee anchovies , anchoas, anchois tai acciughe . Kyse on suomalaisittain – ei suinkaan anjoviksesta, vaan – sardellista. Tämä Välimerellä tärkeä pikkukala suorastaan sulaa valmistuksen aikana ja levittää kastikkeisiin merellistä syvämakua.

Muista, että säilötyt sardellit ovat jo itsessään suolaisia. Lisäksi niitä käytetään usein ruoissa, joissa on muitakin suolaisia raaka-aineita kuten oliiveja, kapriksia tai parmesaanijuustoa. Sen vuoksi kannattaa olla tarkkana ja maistella lopputulosta ennen suolan lisäämistä ruokaan. Usein pärjää kokonaan ilman.

Kokosimme aukeamalle neljä välimerellistä klassikkoruokaa, joissa sardelli on olennainen ainesosa.

Sardelli-sitruunapasta valmistuu alle kymmenessä minuutissa ja maistuu kirpeänsuolaiselle.

Pasta alla puttanesca eli ilotytön pasta hautuu sekin valmiiksi alle vartissa.

Caesarsalaatin voi koota vaihtelun vuoksi kulhon sijaan suoraan romainesalaatin lehtien sisälle ja syödä käsin. Sardelli tuo aidon ja omaleimaisen maun myös oliivitahnaan eli tapenadeen, jota Välimeren maissa nautitaan alkupalana vaalean leivän päällä.

Sardelli-
sitruunapasta
 

Kastike 

1 sipuli 

3–4 valkosipulin kynttä 

1 chilipalko 

1 luomusitruuna 

12 sardellifilettä 

½ dl oliiviöljyä 

mustapippuria 

ripaus suolaa 

200 g tagliatellea 

½ dl parmesaaniraastetta 

lehtipersiljaa 

ruohosipulia 

Kuori ja hienonna sipulit. Poista chilistä siemenet ja hienonna palko pieneksi. Raasta luomusitruunan kuori ja purista mehu.

Kuullota sipuleita, chiliä ja sardellifileitä hetki öljyssä, kunnes sardellit ovat sulaneet kastikkeeseen. Mausta pippurilla sekä ripauksella suolaa. Lisää sitruunankuoriraaste sekä -mehu.

Keitä tagliatelle kypsäksi, tähän menee vain pari minuuttia. Raasta sillä aikaa parmesaani ja hienonna yrtit.

Valuta pasta. Sekoita kastike pastan joukkoon. Lisää joukkoon parmesaani sekä yrttisilppu.

Pasta alla
puttanesca
 

1 sipuli 

3–4 valkosipulinkynttä 

½ chilipalko 

1 rkl oliiviöljyä 

1 dl kalamataoliiveja 

2 rkl kapriksia 

6–8 sardellifilettä 

1 tlk tomaatteja 

½ dl tuoretta timjamia 

mustapippuria 

250 g fusillipastaa 

1 dl kirsikkatomaatteja 

1 dl parmesaaniraastetta 

½ dl tuoretta basilikaa 

Kuori ja hienonna sipuli ja valkosipuli. Poista chilistä siemenet ja hienonna puolikas palko pieneksi. Kuullota sipuleita pannulla oliiviöljyssä. Lisää chili sekä valutetut oliivit, kaprikset sekä sardellifileet. Hauduta hetki ja lisää tölkkitomaatit. Anna hautua hiljakseen noin 10 minuuttia välillä sekoitellen. Lisää loppuvaiheessa timjami ja mustapippuri.

Keitä sillä aikaa fusillipasta suolavedessä lähes kypsäksi. Puolita kirsikkatomaatit, raasta parmesaani ja hienonna basilika.

Sekoita kastike pastaan ja lisää päälle tuoreet tomaatit, parmesaani ja basilika. Tarjoile lämpimänä.

Vinkki: Jos olet fetan ystävä, lisää tomaattikastikkeeseen haudutuksen loppusuoralla muutama ruokalusikal-
linen fetajuustoa. Se tuo kastikkeeseen suolaista kermaisuutta.

Sardelli-
oliivitahna
 

1 valkosipulinkynsi 

2 dl kalamataoliiveja 

2 sardelliifilettä 

1 tl kapriksia 

½ dl oliiviöljyä 

mustapippuria 

(suolaa) 

tarjoiluun leipää ja parmesaanijuustoa 

Hienonna valkosipuli ja poista oliiveista kivet. Laita kaikki ainekset korkealaitaiseen astiaan ja sekoita sauvasekoittimella tahnaksi. Maista. Mausta pippurilla ja tarvittaessa ripauksella suolaa.

Sivele tahnaa leipäviipaleen päälle ja koristele parmesaanilastulla.

Käsin syötävä
caesarsalaatti
 

Krutongit 

2 leipäviipaletta 

1 rkl oliiviöljyä 

1 rkl voita 

Kastike 

1 kananmunan keltuainen 

2 tl dijon-sinappia 

1 dl parmesaanijuustoraastetta 

3 anjovis- tai sardellifilettä 

2 rkl sitruunan mehua 

2 dl rypsiöljyä 

mustapippuria 

(suolaa) 

pieni pala kurkkua 

parmesaanilastuja 

lehtipersiljaa 

1 ruukku romainesalaattia 

ruohosipulin varsia 

Valmista ensin krutongit. Viipaloi leipä ja leikkaa pieniksi kuutioiksi. Sulata voi pannulla, lisää oliiviöljy. Paahda leipäkuutioita öljy-voiseoksessa, kunnes ne ovat rapeita ja kauniin ruskeita.

Tee seuraavaksi kastike. Erottele keltuainen valkuaisesta. Laita keltuainen, sinappi, juustoraaste, anjovisfileet sekä sitruunamehu korkealaitaiseen astiaan. Surauta sauvasekoittimella sekaisin. Lisää vähitellen rypsiöljy koko ajan sauvasekoittimella sekoittaen, kunnes koostumus on tasaisen kuohkeaa. Mausta pippurilla. Maista. Lisää tarvittaessa ripaus suolaa.

Leikkaa kurkusta ja parmesaanista ohuita siivuja. Hienonna persilja.

Irrota salaatista kolme lehteä ja laita ne eteesi limittäin. Annostele niiden päälle kurkku- ja parmesaanisiivuja, leipäkrutonkeja, persiljasilppua sekä hieman kastiketta. Käännä salaatinlehdet kimpuksi ja sido alaosastaan kiinni pitkällä ruohosipulinvarrella.